POKAZNA VEŽBA: Mercedes-Benz Vision Simplex Concept

Nakon brojnih futurističkih studija na električni i hibridni pogon, Mercedes se ovaj put okrenuo bogatom nasleđu i predstavio koncept koji je spoj istorije i budućnosti

Koncept po imenu Vision Simplex je retro dvosed, konstruisan kao omaž trkačkom Mercedesu 35 PS iz 1901. godine, kojeg je pokretao ogromni motor, zapremine 5,9 litara, ali snage jedva 35 „konja“.

Samim tim, jasno je odakle potiče retro dizajn, sa otvorenim točkovima koji su karakterisali automobile početkom 20. veka i otvorenom kabinom, jedva dovoljnom da se smeste dve odrasle osobe.

No, tu se otprilike završava „istorija“, a počinje budućnost, budući da je automobilska konstrukcija tzv. monokok, sa velikim procentom ugljeničnih vlakana, umesto tada klasične koncepcije karoserije na šasiji.

Pogonski sklop nije obelodanjen, budući da je u pitanju samo studija, ali je lako zaključiti da je u pitanju električni pogon, i to najverovatnije za svaki osovinu po jedan elektromotor.

Futurizam se nastavlja i u „enterijeu“, ako se to tako može nazvati, sa digitalnim pokazivačima koji informacije prikazuju, kako u Mercedesu navode, u trenutku kada se to od njih traži!?

Đorđe Pavićević/TopSpeed