POHOD NA KINU: Volkswagen ID R kreće na Tianmen Shan Big Gate Road

Ekvivalent evropskom Nurburgring Nordschleife ili američkom Pikes Peak, kineski Tianmen Shan Big Gate Road je više nego egzotičan „zmijoliki“ put, dug 11 kilometara, sa čak 99 krivina i visinskom razlikom od 1100 metar!

Nakon što je „pokorio“ Pikes Peak u Koloradu, a zatim i Nurburgring Nordschleife pa i Goodwood Hillclimb, električni hipersportski prototip Volkswagen ID R sada kreće na Daleki Istok.

Naime, naredna destinacija je Kina i spektakularni Tianmen Shan Big Gate Road put koji se nalazi u severozapadnoj provinciji Hunan. U pitanju je put prepun serpentina (ukupno 99 krivina!), dugačak 11 kilometara, sa visinskom razlikom od čak 1100 metara, koji je završen 2006. godine, nakon osam godina izgradnje.

U tu svrhu, Volkswagen je ID R sada „upakovao“ u crvenu boju, za razliku od plave koju je imao na Nurburgringu i Goodwoodu, odnosno srebrne s kojom je debitovao na Pikes Peak International Hillclimb.

Inače, na Tianmen Shan Big Gate Road se do sada nisu vozile slične manifestacije, tako da neće biti rekorda kojeg treba oboriti, ali to nikako ne umanjuje spektakularnost ovog pokušaja.

Đorđe Pavićević/TopSpeed