POGLED U BUDUĆNOST: Škoda podnela najviše prijava za patente

Kompanija Škoda Auto podnela je 94 prijave za patente prošle godine, više od bilo koje kompanije u Češkoj. Broj prijava raste iz godine u godinu, a mnoge inovacije se već sada koriste u modelima ovog brenda

Škoda je imala 94 nova patenta u 2019. godini, duplo više nego u 2017. godini, a posle Češkog tehničkog univerziteta u Pragu (ČVUT), Škoda Auto drži drugo mesto u svojoj zemlji po broju prijava patenata, odnosno prvi kada je reč o kompanijama.

Inovacije o kojima mašta Škoda uglavnom potiču iz sektora za tehnički razvoj i proizvodnju. Kao rezultat ovih ideja, Škoda kontinuirano proširuje portfolio patenata i modela, a tako učvršćuje svoju poziciju kao jednog od tehnoloških lidera u Češkoj.

Podnošenjem službene prijave za patent ili model, kompanija štiti svoju intelektualnu svojinu od neovlašćene upotrebe i obezbeđuje prednost u odnosu na konkurenciju. Pored tehničkih inovacija, Škoda takođe štiti i Simply Clever rešenja koja su karakteristična za brend. Škoda Scooter – praktično rešenje mobilnosti koje se može lako spakovati i odložiti u prtljažnik u samo nekoliko lakih koraka.

Lista zaštićenih inovacija takođe uključuje patosnice izrađene od šupljikavog materijala, koji se lako čisti i koji obezbeđuje da se prljavština manje vidi. Škoda je takođe osmislila i rešenje za osvetljenje kopče za sigurnosni pojas koje olakšava vezivanje pojasa u mraku.

Pored toga, proizvođač automobila podneo je i zahtev češkim vlastima za inovativni način osiguranja prtljaga i drugih predmeta. Korišćenje fleksibilnih kargo elemenata, kutija, sanduk i drugi predmeti mogu biti bezbedniji prilikom prevoza u prtljažniku. Može se postaviti bilo gde u prtljažniku i na taj način sprečava da se predmeti oštete tokom putovanja. Ako je potrebno, element se može lako rastaviti i pričvrstiti na pod prtljažnika pomoću kuke i “čičak trake”.

Škoda takođe podnosi i prijave za nova tehnološka rešenja za proizvodnju. Jedan od njih je sistem kamera koji se koristi za precizno poravnanje delova karoserije automobila pre zavarivanja.

Budući da moderni sistem merenja omogućava da se element optimalno postavi od samog početka, postupak zavarivanja je brži i vreme potrebno za mehaničko poravnanje delova se smanjuje. Četiri kamere određuju položaj karoserije automobila i omogućavaju brzo podešavanje putanje robota.

Izvor: PR Škoda Srbija