POGLED U BUDUĆNOST: Renault Megane eVision

Renault je predstavio koncept po imenu Megane eVision kojim najavljuje mogući novi pravac u kojem će se kretati ovaj popularni model francuskog proizvođača

Model Megane, jedan od najpopularnijih hečbek modela na evropskom tržištu i uz Clio, najpopularniji automobil marke Renault, uskoro bi mogao da „promeni“ kategoriju te da se transformiše u kompaktni krosover, i to na električni pogon.

Naime, Renault je upravo predstavio koncept po imenu Megane eVision, koji najavljuje neku buduću generaciju Megana, koja ima gotovo sve atribute koji su sada u Evropi „tražena roba“. Već pogađate, reč je o krosover „nastupu“, kao i električnom pogonu.

Sam koncept Megane eVision je svojevrsna evolucija već prikazane studije Morphoz, početkom godine, a veliko pitanje sada jeste da li će se koncept na kraju materijalizovati u potpuno novi model ili će naredni Megane, baš kao što je to pre par godina doživeo Espace, „transformisati“ u nešto drugačiju formu i klasu.

Takođe, postoje indicije da će i Renault, baš kao što to sada čini Volkswagen sa ID porodicom, paralelno sa klasičnim modelima, u ponudi imati i čisto električne automobile. Baza na kojoj se ovaj, 4,2 metra dugački koncept nalazi jeste CMF-EV platforma, razvijena namenski za električna vozila.

Za pogon se koristi elektromotor snage 215 KS i 300 Nm, koji pokreće prednje točkove, a energijom se napaja iz baterija kapaciteta 60 kWh. Ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi manje od osam sekundi, a autonomija negde oko 450 kilometara.

Koristeći brzi punjač jednosmerne struje od 130 kW, baterije se pune do 80% kapaciteta za nešto više od pola sata. Takođe, uz pomenutu pogonsku jedinicu, Renault je najavio i snažniju verziju sa dva elektromotora (za svaku osovinu po jedan), sa 4WD pogonom.

Đorđe Pavićević/TopSpeed