POGLED U BUDUĆNOST: Genesis X Concept

Hyundai je u okviru svog premijum brenda Genesis prikazao koncept luksuznog, futurističkog GT automobila koji za pogon koristi električnu energiju

Za svega šest godina postojanja kao zaseban, premijum brend u okviru Hyundai korporacije, Genesis je prešao zaista velik put, a pored luksuznih serijskih modela, itekako su interesantni i koncepti koje ovaj brend na svakih godinu dana predstavlja.

Poslednji u nizu, a peti po redu, jeste Genesis X koji predstavlja viđenje luksuznog Gran Tourer automobila budućnosti, koji je, u skladu sa modernim trendovima, već pretpostavljate, pokretan električnom energijom.

Zapravo, sam koncept nije toliko najava nekog serijskog automobila, koliko „pokazna vežba“, kako po pitanju dizajna, tako i kada je reč o primenjenim tehnologijama. Velika pažnja takođe je posvećena aerodinamici i optimizaciji opstrujavanja vazduha.

Enterijer je, iako luksuzan, i dalje u „vozačkom“ stilu što će reći da je izuzetno orijentisan na vozača, koji se, zahvaljujući dizajnu centralne konzole, oseća gotovo „ušuškan“ na svom sedištu. Ostatak instrument table, začudo, nije „načičkan“ multimedijalnim displejima već deluje pomalo „spartanski“ u futurističkom vozilu.

Nažalost, Hyundai, odnosno Genesis, nije saopštio ništa vezano za tehničke podatke, osim činjenice da je automobil zamišljen kao sportski GT, pokretan električnom energijom. Da li pomenuta koncepcija podrazumeva samo elekromotor pozadi ili i drugi, koji bi pokretao prednje točkove, ostaje nepoznanica.

Đorđe Pavićević/TopSpeed