PODMLAĐIVANJE: Jaguar restilizovao limuzine XF i XE

Nakon nedavnog “podmlađivanja” modela F-Pace, Jaguar nastavlja sa “zatezanjem bora” svojim ostalim modelima, ovaj put limuzinama XF i XE

Izmene eksterijera su prilično diskretne i tiču se, uglavnom, prednjeg “branika” sa drugačijim usisnicima vazduha, zadnjeg odbojnika, modifikovanog grila kao i svetlosnih grupa koje su sada u LED tehnologiji.

Ipak, najveće izmene tiču se pogonskih jedinica, te tako unapređeni modeli stižu sa novim turbo dizelom motorom koji koristi tzv. mild-hybrid tehnologiju. U pitanju je 2,0-litarski dizel koji uz pomoć 48-voltne litijum-jonske baterije, oslobađa 204 konjske snage i 430 Nm obrtnog momenta.

Tu su i dva turbo benzinska motora, zapravo jedan, ali u dve verzije snage – od 250 i 300 “konja”, koji uz pomoć 8-stepenog automatskog menjača, Jaguaru XF obezbeđuju ubrzanje do 100 km/h za 6,5 sekundi, odnosno 5,8 s u slučaju snažnije verzije. Snažnija verzija poseduje i 4x4 pogon, dok se kod slabijeg snaga isporučuje samo na zadnje točkove.

Primetan napredak načinjen je i u enterijeru, te je sada implementiran Pivi Pro infotejnment sistem, koji podrazumeva digitalnu instrumentaciju, dijagonale 12,3 inča, centralni displej od 10” (XF ima 11,4-inčni zakrivljeni ekran), kao i mali 5,5-inčni ekran koji je zadužen za sistem klimatizacije.

Cena za Jaguar XF startuje od 49.909 evra kada je u pitanju limuzina, odnosno 52.970 evra za Sportbrake (karavan). S druge strane, nešto pristupačniji model XE kreće od 32.675 evra za osnovnu verziju, pa do 44.255 evra za luksuzni HSE model.

Đorđe Pavićević/TopSpeed