PAPRENO SKUP: Nissan GT-R NISMO

Ako je do sada i mogao da se smatra najpristupačnijim supersportskim automobilom na planeti, novi Nissan GT-R u NISMO verziji definitivno to više nije jer za nedavno predstavljenu, najnoviju specifikaciju treba izdvojiti gotovo 200.000 evra!

Za tu, sada već pozamašnu sumu, dobija se oko 30 kilograma lakši automobil u odnosu na „obični“ GT-R, pre svega zahvaljujući obilnoj upotrebi ugljeničnih vlakana kada su u pitanju paneli karoserije, aerodinamički dodaci, a od karbona je izrađen i krov vozila.

Specifikacija motora je, prema fabričkim podacima, ostala ista, što će reći da se i dalje oslobađa 600 konjskih snaga, mada je javna tajna da realna snaga ide itekako preko te cifre!

Ono što jeste novo jesu turbopunjači, „pozajmljeni“ iz trkačkog programa GT3 šampionata koji sada obezbeđuju bolji odziv na gas u širem opsegu broja obrtaja, uz manju „turbo rupu“.

Uz unapređeno oslanjanje i kovane naplatke od lake legure, Nissan GT-R NISMO je ima i karbonsko-keramičke kočione diskove.

Da li sve ovo opravdava sada već ozbiljnu sumu novca, teško je reći, ali ne treba izgubiti iz vida činjenicu da je GT-R R35 praktično „veteran“, jer se na tržištu nalazi još od 2007. godine, doduše, uz konstantna unapređenja.

Đorđe Pavićević/TopSpeed