ORUŽJE ZA STAZU: Gordon Murray T.50s Niki Lauda

Gordon Murray nastavlja sa razvojem svog supersportskog modela T.50, predstavljajući specijalnu verziju namenjenu trkačkoj stazi, koja je ponela naziv po legendarnom austrijskom F1 šampionu, Niki Laudi

Viđen kao pravi duhovni naslednik legendarnog McLaren F1, Gordon Murray T.50 je oduševio mnoge upravo u onim segmentima u kojima je i pomenuti F1 napravio revoluciju kada se pojavio. Sada stiže još „ubojitija“ mašina u vidu specijalne, olakšane verzije, namenjene trkačkoj stazi.

Ova verzija, koja nosi naziv T.50s Niki Lauda, predstavljena je upravo na, ono što bi bio 72. rođendan austrijskog vozača, a sam naziv po trostrukom šampionu Formule 1 ne treba da čudi, jer su Murray i Lauda svojevremeno bili u istoj ekipi – Brabham.

Ono što Murray napominje jeste da je T.50s Niki Lauda daleko ekstremnija mašina od „običnog“ T.50, pravljena paralelno sa serijskim modelom i jedino sa ciljem vožnje na stazi, te da su mnoge komponente za njega birane isključivo u tom cilju.

Otuda ne treba da čudi ni izuzetno mala masa od svega 852 kilograma, što je za 128 kg manje od serijskog modela. Iza kabine nalazi se 3,9-litarski Cosworth V12 motor koji sada oslobađa 725 konjskih snaga, a „vrti se“ do čak 12.100 obrtaja u minutu!

Preko šestostepenog Xtrac menjača sa polugicama na volanu, snaga se prenosi na zadnje točkove, a pritisak na podlogu, zahvaljujući unapređenoj aerodinamici - velikom prednjem spliteru i zadnjem „krilu“, kao i famoznom „ventilatoru“, iznosi čak 1500 kg pri brzini od 250 km/h.

Kao i u slučaju „običnog“ T.50, Murray nije precizirao koliko iznosi maksimalna brzina, niti ubrzanje od 0 do 100 km/h, smatrajući da su vozne karakteristike T.50s Niki Lauda daleko važnije od pukih brojki koje će se dostizati tek desetak puta u toku životnog veka jednog supersportskog automobila.

Kako je saopšteno, T50s Niki Lauda će biti proizveden u svega 25 primeraka, od kojih će svaki koštati čak 3,1 milion funti (bez poreza), odnosno oko 3,6 miliona evra! Proizvodnja će početi u januaru 2023. godine, nakon što se završi produkcija 100 serijskih primeraka T.50.

Đorđe Pavićević/TopSpeed