OPUS KOMPLETIRAN: Rolls-Royce predstavio Cullinan Black Badge

Predstavljanjem i najnovijeg modela u ponudi, SUV-a Cullinan, Rolls-Royce je kompletirao ponudu ekskluzivne Black Badge serije

Black Badge serija modela Rolls-Royce predstavlja sam vrh ponude, a kroz „tamni tretman“ do sada su prošli modeli Dawn, Wraith i Ghost.

Drugim rečima, izostao je samo Cullinan, inače prvi Rollsov SUV u ponudi, koji je ovih dana upravo dobio svoju Black Badge verziju.

U odnosu na „obični“ Cullinan, Black Badge verzija se, naravno, razlikuje po boji, koja je inače ručno polirana, ali i brojnim detaljima, te je tako, recimo, čuvena Spirit of Ecstasy „finiširana“ u crnom hromu visokog sjaja.

Tu su i novi naplaci od 22 inča, u kombinaciji grafit sive i crne, iza kojih se „kriju“ jarko crvene kočione čeljusti, što je inače prvi put urađeno kod nekog Rolls-Royce modela.

Za pogon se brine 6,8-litarski V12 motor, koji sada oslobađa 600 konjskih snaga i 900 Nm obrtnog momenta, što je povećanje od oko 40 „konja“ i 50 Nm u odnosu na „obični“ Cullinan.

Inženjeri Rolls-Royce unapredili su i sistem oslanjanja, kao i transmisiju, te sada 8-stepeni automatski menjač nudi i nešto agresivniji režim rada i brže promene stepena prenosa.

Britanska kompanija nije saopštila cenu za Black Badge paket, ali je jasno da je osetno viša u odnosu na osnovni model, za kojeg inače treba izdvojiti 315.000 evra.

Đorđe Pavićević/TopSpeed