OD AVIONA DO HIPERAUTOMOBILA: Naran Automotive „zver“ sa preko 1000 „konja“!

Kompanija Naran Automotive najavljuje hipersportski automobil sa preko 1000 „konja“, limitiran na svega 49 primeraka, koji je toliko personalizovan da će svaki od njih imati svoje ime

Očigledno da u proizvodnji limitiranih, hipersportskih automobila, astronomske cene, leži dobar posao jer manufaktura koje nude ovakve proizvode, svaki dan je sve više.

Poslednji u nizu jeste automolil kompanije Naran Automotive, vlasništvo biznismena Ameerh Narana, iz Zimbabvea, inače indijskog porekla, koji poseduje i kompaniju za proizvodnju poslovnih aviona Vimana Private Jets.

Rad na ovom hipersportskom automobilu, inspirisanom trkačkim GT3 “mašinam”, počeo je još 2017. godine, a ovih dana, prikazan je finalni projekat koji bi bio proizveden u limitiranoj seriji od svega 49 primeraka, gde bi svaki od pojedinačnih modela imao sopstveni naziv.

Za pogon je odabran 5,0-litarski V8 twin-turbo, snage 1050 “konja” i 1036 Nm obrtnog momenta, koji u saradnji sa pogonom na sva četiri točka, obezbeđuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za svega oko dve i po sekunde, dok bi maksimalna brzina iznosila oko 370 km/h.

Kako i dolikuje automobilu sa trkačkim aspiracijama, oslanjanje čine dvostruka poprečna ramena, sa podesivim Ohlins amortizerima i podesivim poprečnim stabilizatorima napred i pozadi, podesivim nagibom i tragom točkova, a tu je i hidraulička servo-asistencija upravljanja, kao i karbonsko-keramički kočioni diskovi.

Naran Automotive još uvek nije saopštio cenu za ovaj hipersportski automobil, ali je logično očekivati da će, imajući u vidu malu seriju, kao i implementiranu visoku tehnologiju, ona iznositi više od milion evra.

Đorđe Pavićević/TopSpeed