NOVO U PONUDI: BMW X2 xDrive25e plug-in hibrid

Ove godine, početkom jeseni, BMW bi trebalo da predstavi restilizovani X2, a u međuvremenu, ponuda je dopunjena plug-in hibridom xDrive25e

Sve veća potražnja za krosoverima, ali i sve strožije emisije izduvnih gasova, primorale su proizvođače da krenu u proces „hibridizacije“ i „elektrifikacije“ i kada su u pitanju SUV, odnosno krosover modeli.

Tako je BMW, par meseci pre nego što će predstaviti restilizovani X2, predstavio plug-in hibridnu verziju (PHEV) ovog modela koja nosi oznaku xDrive25e, a koja se i vizuelno razlikuje po nešto drugačijem prednjem odbojniku i odsustvu okruglih svetala za maglu.

Sam pogonski sklop nije nov, jer se već nalazi u X1 xDrive25e, pa i u kontroverznoj Seriji 2 Active Tourer 225xe, a čini ga 1,5-litarski trocilindarski benzinac od 125 konjskih snaga i elektromotor koji pokreće zadnje točkove, a oslobađa 95 KS.

Ukupna deklarisana snaga iznosi 220 „konja“ uz obrtni moment od 385 Nm, a prenosi se na sva četiri točka preko 6-stepenog automatskog menjača, s tim da benzinac pokreće prednje, a elektromotor, koji se strujom napaja iz litijum-jonskih baterija kapaciteta 10 kWh, zadnje točkove.

BMW navodi da je u čisto električnom režimu vožnje, X2 xDrive25e sposoban da pređe oko 50 kilometara, dok je prosečna potrošnja, navodno, svega 1,7 litara. U električnom režimu, maksimalna brzina limitirana je na 135 km/h. Ubrzanje iznosi 6,8 sekundi dok je maksimalna brzina 195 km/h.

Đorđe Pavićević/TopSpeed