NOVO POGLAVLJE: Debitovao GMC Hummer EV sa 1000 „konja“!

GM-ov brend Hummer, poznat po robusnim terenskim vozilima, nastalim na osnovu vojnog Humvee projekta, dobio je novi život u okviru GMC marke, koja je upravo predstavila električni Hummer EV sa 1000 „konja“ i neverovatnih 15590 Nm obrtnog momenta

Jedan od najpopularnijih američkih terenskih automobila iz '90-ih i prve dekade 2000-ih godina jeste Hummer, koji je kroz svoje tri generacije, evoluirao od gotovo pravog vojnog vozila Humvee do upravo predstavljenog električnog pikap modela Hummer EV.

Kompanija GMC, pod kojom je sada Hummer brend (i dalje u okviru General Motors korporacije), ovim modelom je „izašla na crtu“ ne samo Tesli i njegovom Cybertruck pikapu, već i Rivianu R1T, pa i Endurance modelu kompanije Lordstown Motors.

Iako u potpunosti novog dizajna, Hummer EV je zadržao neke prepoznatljive elemente prethodnih modela, a i sama koncepcija prilično „kutijastih“ formi nesumnjivo nas podseća na H2 i H3 modele. Vozilo koristi novu GM-ovu Ultium Drive tehnologiju sa tri elektromotora.

Kako se navodi, tri elektromotora u kombinaciji oslobađaju oko 1000 konjskih snaga i, pazite sad, 15590 Nm obrtnog momenta! Da, dobro ste pročitali, a ovaj, gotovo tenkovski obrtni moment omogućava da Hummer EV iz mesta do 100 km/h stigne za oko tri sekunde, uz e4WD pogon na sva četiri točka.

GMC još nije saopštio kapacitet baterija koje se koriste za snabdevanje energije elektromotora, osim što je naveo da se sastoje iz 24 modula, te da je sa jednim punjenjem, Hummer EV u stanju da pređe preko 550 kilometara. Sistem podržava brzo punjenje preko punjača jednosmerne struje i do 350 kW.

Hummer EV poseduje i Extract Mode 2 sistem adaptivnog vazdušnog oslanjanja koje omogućava povećanje klirensa za gotovo 150 mm. Time je obezbeđena vrhunska prohodnost vozila i na teškim terenima koristeći serijske 35-inčne pneumatike, dok su opciono ponuđeni i oni od 37“.

Enterijer poseduje digitalnu intrumentaciju dijagonale 12,3 inča, dok se vrhu centralne konzole nalazi jednako impresivan displej infotejnment sistema, dijagonale 13,4 inča. Kao i do sada, u kabini se udobno može smestiti pet odraslih osoba, dok se pozadi nalazi veliki otvoreni tovarni prostor.

Kako je najavljeno, Hummer EV će se proizvoditi u GM-ovoj Hamtramck fabrici u Detroitu, koja je nedavno unapređena specijalno za proizvodnju električnih vozila, a nakon pikap verzije, ubrzo bi trebalo da usledi i SUV varijanta.

Đorđe Pavićević/TopSpeed