NOVI ČLAN PORODICE: Renault Kiger Concept

Renault je ovih dana predstavio koncept potpuno novog, sub-kompaktnog krosovera po imenu Kiger, koji bi uskoro trebalo da stigne i u serijskoj formi

Preorijentaciju na SUV i krosover modele kao „udarni“ deo ponude, Nissan je napravio još pre nekoliko godina, dok ga njegov partner iz alijanse, Renault, u stopu prati, te smo tako nakon modela City K-ZE, a zatim i Arkane za evropsko tržište, dobili model Kiger, doduše, još uvek u formi koncepta.

Automobil spada u klasu sub-kompaktnih krosovera, dužine manje od četiri metra, što će reći da će mu „prirodno stanište“ prvenstveno biti urbane zone, a tek sekundarna primena duže distance i silazak van asfalta, gde će mu od pomoći biti klirens od 210 mm.

Atraktivne linije, smeo dizajn koncepta i veliki točkovi od 19 inča verovatno će mesto ustupiti rentabilnijim rešenjima kada se stigne do serijske proizvodnje, ali bi čak i tako, Renault Kiger trebao da bude jedan od vodećih modela u svojoj klasi.

Baziran je na CMFA+ platformi, koju deli sa bliskim „rođakom“ Nissan Magnite, a na koju je postavljen i nedavno predstavljeni monovolumen Renault Triber. Ako su vam ova imena nepoznata, to je zbog toga što su ovo modeli namenjeni indijskom tržištu, gde će prvo debitovati i Kiger.

U klasi u kojoj Kiger nastupa, poprilična je konkurencija, a neki od predstavnika su Toyota Urban Cruiser, Hyundai Venue, KIA Sonet, Maruti Suzuki Vitara Brezza, Mahindra XUV300, itd. Da li će Kiger stići i na neka druga tržišta, kao što je evropsko, ostaje da vidimo.

Što se tiče motorizacije, za sada je predviđen prilično skromni 1,0-litarski SCe trocilindarski benzinac od 72 konjske snage i 96 Nm, koji se isporučuje sa 5-stepenim manuelnim menjačem ili opcionom automatizovanom manuelnom transmisijom.

Uz njega, tu je i nešto ambiciozniji 1,0-litarski TCe turbo benzinac od 95 „konja“, koji se takođe isporučuje uz manuelni menjač, dok je opciono moguće dobiti i CVT transmisiju. Cene za navedene modele za sada nisu poznate, ali će biti približe Nissan Magnite, koji startuje s prodajom početkom decembra.

Đorđe Pavićević/TopSpeed