NEMAČKA ŠKOLA: Cupra Formentor by Abt Sportsline

Poznata nemačka tjunerska kuća Abt Sportsline predstavila je svoje viđenje atraktivnog krosovera Cupra Formentor koji sada oslobađa 370 konjskih snaga

Prvi potpuno autentični model brenda Cupra, krosover Formentor, koji nije potekao od već postojećeg SEAT-ovog modela, za veoma kratko vreme postigao je veliku popularnost, pre svega zbog atraktivnog izgleda, ali i snažne pogonske jedinice u vrhunskom izdanju.

No, očigledno da mesta unapređenjima ima još uvek te je poznata nemačka tjunerska kuća Abt Sportsline prikazala svoje viđenje ovog modela, koji je pretrpeo minimalne vizuelne izmene, ali je zato pogonska jedinica značajnije unapređena.

Umesto standardnih 310 konjskih snaga koliko isporučuje poznati 2,0-litarski TSI EA888 turbo benzinac, nakon Abt “tretmana”, Formentor raspolaže sa 370 “konja”, dok je obrtni moment porastao sa 400 na 450 Nm. Logično, popravilo se i ubrzanje od 0 do 100 km/h, i to sa 4,9 na 4,6 sekundi.

Uz to, dostupan je i Abtov izduvni sistem sa četiri mat crne izduvne cevi, prečnika 102 mm, koji dodatno naglašava “grmljavinu” pomenutog turbo benzinskog motora. No, da nije sve samo u povećanju snage, Abt je obezbedio i unapređeno oslanjanje sa 35 mm kraćim oprugama.

U razvoju aktivnog oslanjanja učestvovao je i Mattias Ekstrom, poznati DTM i Rallycross vozač. Tu su i novi ABT Sport GR naplaci od 20 inča, dok su opciono dostupni i FR naplaci u istoj dimenziji ili ABT DR i ER-C u nešto “skromnijoj” veličini od 19 inča.

Cena ovih unapređenja dostupna je na upit, u zavisnosti od toga koji se paket odabere.

Đorđe Pavićević/TopSpeed