NAPOKON I KARAVAN: BMW sprema M3 Touring!

I pored sve brojnije „M“ porodice, BMW u svojoj ponudi i dalje nema M3 Touring, odnosno karavan verziju, koja bi po prvi put trebala da se pojavi u novoj generaciji M3 modela

Iako su snažni karavani gotovo svakodnevica na putevima Zapadne Evrope, prosto je neverovatno kako BMW nikada nije u svoju ponudu uvrstio M3 Touring, dok je, recimo, M5 karavan u ponudi još od 1992. godine i E34 generacije.

No, kako stvari stoje, izgleda da će ljubitelji M3 modela napokon dobiti i „porodičnu“ verziju, pored klasične limuzine sa četvora vrata, kao i kupea i kabrioleta, oličenih u modelu M4, koji se 2014. „odvojio“ od M3, iako su suštinski „blizanci“.

To znači da će Audi RS4 Avant, kao i Mercedes-AMG C63 napokon dobiti konkurenta iz Minhena, koji je zagonetno, sve ove godine, da ne kažemo decenije, bio zapostavljen. Doduše, postojao je jedan prototip još 2000. godine, baziran na E46 generaciji, koji nažalost nije stigao do serijske proizvodnje.

Ono što je do sada poznato jeste da će prvi M3 karavan pokretati verzija S58 motora, što će reći 3,0-litarski redni šestocilindraš koji uz pomoć dva turbo punjača oslobađa oko 480 konjskih snaga i 600 Nm obrtnog momenta.

Za sada se ne zna kada će se tačno M3 Touring pojaviti, dok su novi M3 i M4 „zakazani“ za septembar ove godine. Imajući u vidu dosadašnju praksu da kabriolet za osnovnim verzijama „kasni“ i do godinu dana, logično je očekivati i da novi M3 karavan neće stići pre sredine 2021. godine.

Đorđe Pavićević/TopSpeed