NAJSNAŽNIJI SUV VW GRUPE: Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid

Kompanija Porsche predstavila je novu verziju svog SUV modela Cayenne, koji je ujedno i najsnažniji SUV koji je ikada izašao iz bilo koje fabrike VW grupacije!

Drugim rečima, Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid, kako glasi pun naziv ovog noviteta, kako u klasičnoj, tako i u tzv. Coupe formi, zahvaljujući svog pogonskom sistemu, po performansama se pozicionira čak i ispred Lamborghini Urusa i Bentley Bentayga Speed!

A pogon čini 4,0-litarski V8 biturbo od 550 konjskih snaga, „uparen“ sa elektromotorom koji oslobađa dodatnih 136 „konja“. Kombinovana deklarisana snaga je 680 „konja“ uz jednako impresivnih 900 Nm obrtnog momenta.

Snaga se preko 8-stepenog Tiptronic menjača šalje na sva četiri točka, a ovaj 2,5 tona težak SUV, do „stotke“ stiže za samo 3,8 sekundi, što je brže nego li nova 911 Carrera, dok maksimalna brzina iznosi 295 km/h!

Inače, elektromotor se strujom snabdeva iz baterija kapaciteta 14,1 kWh koje su smeštene iznad zadnje osovine, što za posledicu ima nešto manji prtljažni prostor. No, koristeći isključivo električnu energiju, Cayenne Turbo S E-Hybrid može da pređe oko 40 kilometara, brzinama do 135 km/h.

Prema podacima, baterijama je neophodno oko dva i po sata da se napune, koristeći Porscheov 7,2-kilovatni punjač, odnosno oko šest sati ukoliko se koristi standardna „kućna“ utičnica.

Vozaču su na raspolaganju četiri glavna režima rada – E-Power, E-Hybrid, Sport i Sport Plus, u zavisnosti od kojih se u određenoj meri angažuju V8 biturbo agregat, odnosno elektromotor.

Cena Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid u Nemačkoj startuje od 172.604 evra dok je Coupe verzija još skuplja i košta 176.293 evra.

Đorđe Pavićević/TopSpeed