NAJSNAŽNIJI NA SVETU: Lotus Evija sa 2000 „konja“!

Lotus je predstavio električni hipersportski model po imenu Evija koji je sa svojih 2000 konjskih snaga, ujedno i najsnažniji serijski automobil na svetu!

Prvi automobil Lotusa od kako je „kormilo“ preuzeo kineski gigant Geely i generalno, prvi novi model nakon više od jedne decenije, Evija bi na tržištu trebalo da se pojavi naredne godine.

Sa elektromotorima (još uvek nije objavljeno koliko) koji ukupno oslobađaju 2000 konjskih snaga, Evija će biti snažnija i električne konkurencije kao što su Rimac C_Two i Pininfarina Battista, koji „razvijaju“ oko 1900 „konja“.

Prema dostupnim informacijama, energiju će obezbeđivati baterije kapaciteta 70 kWh, koje će obezbeđivati autonomiju od oko 400 kilometara po novom WLTP ciklusu.

Što se samih performansi tiče, one su za sada u domenu nagađanja, te bi prema Lotusu, Evija do 100 km/h stizala za manje od tri sekunde, dok bi za 0-300 km/h trebalo svega devet sekundi!

Cena vozilo još nije saopštena, ali je poznato da sebi možete da rezervišete primerak ukoliko uplatite depozit od oko 275.000 evra...

Đorđe Pavićević/TopSpeed