NAJSNAŽNIJI IKADA: Ferrari sprema specijalni 812 Superfast sa 830 „konja“!

Nova, specijalna verzija ionako posebnog Ferrari 812 Superfast treba da izađe iz Maranella 5. maja, a raspolagaće sa čitavih 830 „konja“ što je najviše snage ikada „isceđeno“ iz Ferrarijevog klasičnog SUS motora

Iako su saobraćajni propisi i njihova kontrola sve strožiji, a ograničenja brzine sve drastičnije, to očigledno ne smeta proizvođačima egzotičnih automobila da se i dalje utrkuju ko će predstaviti snažniji i brži model.

Ferrari upravo radi u tom pravcu kada je u pitanju 812 Superfast, koji bi uskoro trebalo da dobije specijalnu verziju (premijera 5. maja), koja će raspolagati sa fantastičnih 830 konjskih snaga! No, ono što je još bitnije jeste da će to ujedno biti model sa najsnažnijim SUS motorom koji je ugrađen u neki Ferrari.

Podsetimo, LaFerrari jeste raspolagao sa 963 KS, ali je SUS motor proizvodio „samo“ 800 „konja“, ostalo elektromotor. Takođe, i SF90 Stradale, koji se može pohvaliti sa čak 1000 konjskih snaga, raspolaže sa 780 „konja“ iz SUS motora, dok se 220 KS dobija iz elektromotora.

Ferrari za sada nije objavio detaljnije tehničke podatke, osim da će 6,5-litarski V12 motor dobiti određene modifikacije, te da je i „blokada“ podignuta sa 8900 na 9500 obrtaja u minutu što ga opet čini rekorderom u klasi serijskih motora.

Najavljeno je i da će ubrzanje do 100 km/h biti „skraćeno“ sa aktuelnih 2,9 sekundi na samo 2,5 sekundi, a logično je pretpostaviti i da će maksimalna brzina porasti sa trenutnih 340 km/h na preko 350 kilometara na čas.

Đorđe Pavićević/TopSpeed