NAJSNAŽNIJA I NAJBRŽA LIMUZINA NA SVETU: Dodge Charger SRT Hellcat Redeye

Ovih dana, Dodge je u velikoj ofanzivi, naročito kada su u pitanju sportski SRT modeli, te je debitovao i Charger u SRT Hellcat Redeye izdanju koji se može pohvaliti titulom najsnažnije i najbrže serijske limuzine na svetu

Dodge Charger je svojevremeno, kada se prvi put pojavio 2015. godine, „uzeo“ titulu najsnažnije limuzine na svetu, sa više nego impresivnih 707 konjskih snaga u SRT Hellcat izdanju.

Sada je otišao korak dalje sa „crvenookom“ Hellcat Redeye verzijom koja iz 6,2-litarskog V8 HEMI motora oslobađa čak 797 „konja“ i jednako impresivnih 960 Nm obrtnog momenta, a koji se sad „vrti“ do 6.500 obrtaja u minutu.

Snaga je povećana, između ostalog, i zahvaljujući većem mehaničkom kompresoru, zapremine 2,7 umesto 2,4 litre, sa pritiskom natpunjenja povećanim sa 0,8 na 1,0 bar. Tu su i dve dvostepene pumpe za gorivo, koje obezbeđuju optimalan dotok goriva, budući da Charger pri „punom gasu“ može za svega 11 minuta da potroši ceo rezervoar (5,4 litre u minutu!).

Samim tim, svakako da su i performanse jednako impresivne te je za sprint od 0 do 100 km/h potrebno jedva nešto više od 3,5 sekundi, dok je maksimalna brzina čak 327 kilometara na čas! Snaga se preko 8-stepenog TorqueFlite automatskog menjača na podlogu prenosi preko zadnjih točkova, „obuvenih“ u velike Pirelli 305/35 ZR20 pneumatike.

Dodge Charger SRT Hellcat Redeye je opremljen i adaptivnim sistemom oslanjanja koji podrazumeva Bilstein amortizere sa tri režima rada – Auto, Sport i Track. Tu je i Launch Control sa najbrže „startove“, a kao i kod Durango SRT Hellcat, implementiran je i Launch Assist koji sprečava pojavu poskakivanja pogonskih točkova pri silovitim startovima.

Cena Redeye verzije još nije saopštena, ali se očekuje da će u osnovnom paketu, startovati od oko 70.000 dolara, kada na jesen počne proizvodnja u fabrici Brampton, u Ontariju.

Đorđe Pavićević/TopSpeed