NAJJEFTINIJI U EVROPI: Dacia predstavila model Spring Electric!

Rumunska Dacia predstavila je model Spring Electric – subkompaktni krosover na električni pogon koji je ujedno i najpristupačniji evropski automobil „na struju“

Da li će Dacia sa upravo predstavljenim modelom Spring Electric napraviti „bum“ na evropskom tržištu, kao što je to svojevremeno učinila sa Loganom, a zatim i Sanderom i Dusterom?

Ako se u obzir uzme činjenica da je ovo moderno dizajniran automobil, dužine 3734 mm, koji je zapravo „brat blizanac“ modela Renault Kwid, koji se već prodaje u Indiji, te da bi, prema tvrdnjama, trebalo da košta ispod 20.000 evra, onda je pred Spring Electric modelom zaista svetla budućnost.

Dacia Spring Electric vizuelno predstavlja neku vrstu „mešavine“ Sandera i Dustera, s tim da je automobil znatno kompaktniji, što se uglavnom i traži od urbanih vozila, a pokreće ga elektromotor od 45 konjskih snaga i 125 Nm, koji se napaja iz baterija kapaciteta 26,8 kWh.

Iako se možda ne čini mnogo, to je, prema tvrdnjama fabrike, sasvim dovoljno da Spring Electric ostvari autonomiju od oko 200 kilometara, pa čak i čitavih 300 km ukoliko se vozi isključivo u urbanim sredinama, gde su brzine i ubrzanja manja, s tim da je maksimalna brzina limitirana na 125 km/h.

Što se tiče punjenja, Spring Electric pruža mogućnost punjenja jednosmernom strujom sa punjačem od 30 kW snage, pri čemu za punjenje oko 80% baterija treba oko jedan sat. Ukoliko se koristi trofazna utičnice snage 7,4 kW, tada treba pet sati, dok je za standardni strujni „kućni“ priključak neophodno 14 časova.

Enterijer je već poznat iz Renault Kwida, relativno moderan, ali ne preterano avangardan, a 7-inčnim multimedijalnim displejem na centralnoj konzoli, dok se ispred vozača nalazi digitalna displej, dijagonale 3,5 inča, između glavnih pokazivača.

Pored putničke verzije, Dacia je najavila i komercijalnu Spring Electric Cargo, koja će posedovati tovarni prostor zapremine 800 litara, uz nosivost od oko 325 kilograma.

Đorđe Pavićević/TopSpeed