NAJBRŽI SUV NA SVETU: Bentley Bentayga Speed

Nakon restilizovanog modela Bentayga, prvog SUV-a kompanije Bentley, sada stiže i “osvežena” verzija Bentayga Speed, najbrži serijski SUV na svetu!

Kao što smo i najavili krajem prošle nedelje, danas je premijerno prikazana unapređenja verzija najbržeg serijskog SUV-a na svetu – Bentley Bentayga Speed, koji se može pohvaliti maksimalnom brzinom od čak 306 km/h.

Ova verzija sada je i vizuelno “usklađena” sa nedavno restilizovanom “običnom” Bentaygom, što će reći da su izmenjene svetlosne grupe, kako napred, tako i pozadi, unapređen enterijer i obogaćen novim infotejnment sistemom sa centralnim displejem dijagonale 10,9 inča.

Ipak, najzanimljiviji “detalj” krije se ispod “haube” gde je smešten veliki 6,0-litarski W12 twin-turbo, koji oslobađa 635 konjskih snaga i 900 Nm obrtnog momenta, dostupnog već od 1500 o/min, pa sve do 5000 obrtaja.

Jednako impresivne su i performanse, budući da ovaj SUV, težak preko dve tone, od 0 do 100 km/h stiže za svega 3,9 sekundi dok je maksimalna brzina, već pomenutih 306 kilometara na čas, što mu je i donelo prestižnu titulu “najbržeg SUV na svetu”.

Na raspolaganju su četiri režima rada – Comfort, Sport, Bentley i Custom, gde je Bentley mod podešen prema preporukama inženjera ove prestižne britanske kompanije. Takođe, napominje se da je Sport režim pretrpeo izmene i da nudi poboljšan odziv na “gas” i brže promene stepena prenosa.

Tu je i elektronski sistem aktivne kontrole naginjanja karoserije koji funkcioniše sa sistemom vektorisanja obrtnog momenta, a obezbeđuje da vozilo i prilikom “oštrijih” ulazaka u krivine bude što je više moguće neutralno, kako bi se obezbedilo optimalno prianjanje i trakcija na sva četiri točka.

Oni kojima novac nije problem, za zaustavljanje mogu odabrati i velike opcione karbonsko-keramičke kočione diskove, koji prema tvrdnjama Bentleyevih inženjera, obezbeđuju zaustavnu silu od čak 6000 Nm, a sposobni su da izdrže visoke temperature od čak 1000 stepeni Celzijusa!

No, uvek postoji ono “ali...” Upravo pomenuti, impresivni W12 motor, jeste i glavni razlog zašto Bentayga Speed nećemo viđati na putevima Evrope, budući da je Bentley za Stari kontinent “rezervisao” isključivo V8 twin-turbo motor, dok će severnoameričko, azijsko i bliskoistočno tržište uživati u snazi W12 jedinice.

Đorđe Pavićević/TopSpeed