NAJBOLJE OD DVA SVETA: Ferrari 488 GT Modificata

Ferrari je predstavio novu, specijalnu verziju modela 488, koja kombinuje tehnologiju 488 GT3 i GTE verzija, ali bez tehničkih ograničenja koja propisuje FIA

Da li je 488 GT Modificata ultimativna trkačka verzija modela 488, namenjena isključivo stazi, za koju će se „otimati“ Ferrarijevi VIP klijenti!?

Ako je verovati fabričkim specifikacijama, najverovatnije da jeste jer kombinuje sve tehničke „novotarije“ trkačkih mašina kao što su 488 GT3 i GTE, s tim da ovde nema tehničkih ograničenja koji su propisani FIA specifikacijama.

Samim tim, to znači da nema ni ograničenja po pitanju pogonske jedinice, te je sada snaga iz 3,9-litarskog V8 twin-turbo motora „podignuta“ na oko 700 „konja“, dok je za prenos angažovano karbonsko kvačilo i izmenjeni prenosni odnosi u menjaču, čime su performanse dodatno unapređene.

Ono što je naročito impresivno jeste sila pritiska na podlogu (tzv. downforce) od čak 1000 kilograma pri brzini od 230 kilometara na čas. Nažalost, Ferrari nije saopštio podatak o masi vozila, ali se može pretpostaviti da je na nivou trkačkih verzija, sa oko 1250 kilograma.

Enterijer je u stilu trkačkih automobila, sa samo najneophodnijim instrumentima i tasterima, ali zato poseduje suvozačko sedište, sistem kontrole pritiska u pneumaticima, V-Box sistem telemetrije, kao i kameru za vožnju unazad, koja istovremeno može da prati i situaciju pozadi pri normalnoj vožnji.

Ferrari nije saopštio cenu za 488 GT Modificata, ali je zato saopšteno da će ova ultra-eksluzivna serija biti dostupna samo onima koji su nedavno učestvovali u Ferrari Club Competizione GT „track day“ događajima.

Đorđe Pavićević/TopSpeed