NA SVA ČETIRI: BMW M3 i M4 dobili xDrive verzije

Nakon izvornih verzija modela M3 i M4 sa pogonom samo na zadnje točkove, iz BMW-a sada stižu i xDrive varijante sa pogonom na sva četiri točka, prvi put u istoriji M3 modela

Ukoliko driftovanje i „paljenje guma“ ipak nije vaša omiljena zabava, a nemate baš ni preterano poverenje u isključivo zadnji pogon i čitavih 500 „konja“, onda je xDrive pogon jedino rešenje za vaše „probleme“.

Upravo to od sada nudi i BMW u svojim novim modelima M3 i M4 Competition, koji su izvorno bili dostupni sa pogonom na zadnje točkove, a sada, po prvi put u 35-godišnjoj istoriji M3, ovaj model dobija 4x4 pogon.

U odnosu na „obični“ M3 i M4, xDrive verzije su za oko 50 kilograma teže, naravno, zahvaljujući transmisiji koja sada isporučuje snagu i na prednje točkove.

No, i pored toga, veća trakcija zahvaljujući 4x4 pogonu je skratila vreme neophodno da se iz mirovanje stigne do 100 km/h, i to za četiri desetinke, te sada M3 i M4 to obavljaju za 3,5 sekundi.

Uz sve to, ako se nekad i predomislite i poželite isključivo pogon na zadnjim točkovima, xDrive nudi i tu opciju u okviru Sport režima rada, kada se u potpunosti „isključuju“ prednje poluosovine (poluvratila).

Cena xDrive verzija još nije objavljena, ali imajući u vidu dosadašnju BMW-ovu praksu, očekuje se da će biti za 2000-2500 evra skuplje u odnosu na Competition modele sa pogonom na zadnje točkove.

Đorđe Pavićević/TopSpeed