NA PUTU BESTSELERA: Toyota predstavila Yaris Cross (VIDEO)

Toyota je upravo predstavila potpuno novi model – subkompaktni krosover baziran na Yarisu, koji je dobio zvaničan naziv Yaris Cross

Ono što je trebalo da se dogodi u Ženevi, početkom marta, stiglo je danas u vidu potpuno novog Toyotinog modela koji nosi naziv Yaris Cross. Reč je o subkompaktnom krosoveru, baziranom na aktuelnom Yarisu, dakle, automobilu B-segmenta.

Novitet je pozicioniran ispod aktuelnog C-HR i samim tim, predstavlja najmanji SUV u ponudi japanskog giganta, dužine 4180 mm (240 mm duži od Yarisa), sa međuosovinskim rastojanjem kao i kod Yarisa, od 2560 milimetara.

Za razliku od C-HR, dizajn ovog krosovera je nešto konzervativniji, i može se reći, pomalo podseća na aktuelni RAV4, naročito kada se posmatra sa strane i odnazad.

Kada je reč o pogonskim jedinicama, Toyota je za Yaris Cross obezbedila trocilindarski 1,5-litarski hibridni agregat, koji ukupno oslobađa 116 konjskih snaga.

Ono što je još interesantnije jeste da je Yaris Cross opremljen i pogonom na sva četiri točka, što je prava retkost u ovom segmentu, koji u slučaju detektovanja proklizavanja prednjih točkova, deo pogona šalje i na zadnju osovinu.

Prvi primerci u prodajnim salonima se očekuju u leto naredne godine, a kako je najvljeno, Toyota planira da godišnje proizvede oko 150.000 primeraka Yaris Cross u fabrici Valenciennes u Francuskoj, odakle inače stiže i standardni Yaris.

Đorđe Pavićević/TopSpeed