MISTERIJA REŠENA: Toyota predstavila GR 86

Zajednički projekat sportskog automobila razvijenog u saradnji sa Subaruom, koji je već neko vreme najavljivan, ispostavilo da je zapravo kupe GR 86, “blizanac” Subaru BRZ i naslednik Toyote GT86

Iako smo gotovo svi očekivali još jedan zajednički projekat sportskog automobila od strane Toyote i Subarua, ispostavilo se da je dugonajavljivani “misteriozni” automobil koji je debitovao juče, zapravo, Toyota GR 86 – direktni naslednik dosadašnjeg GT86 i “blizanac” Subaru BRZ.

Imajući u vidu da je ovo zajednički projekat sa preko 90% istih komponentni, nekih velikih iznenađenja nema u odnosu na Subaru BRZ, osim vizuelnog izgleda, gde su razlike opet minimalne i tiču se prednjeg dela vozila, tačnije, usisnika vazduha za hladnjak motora, kao i kočnice.

Za pogon je zadužen Subaruov 2,4-litarski atmosferski bokser motor od 235 konjskih snaga pri 7000 obrtaja i 250 Nm pri 3700 o/min, što jeste napredak u odnosu na dvolitarski motor od 200 “konja”, ali ne toliki koliki se očekivao, naročito jer se pričalo i o turbo jedinici.

Pogon je i dalje na zadnjim točkovima, kao što se i očekuje od čistokrvnog sportskog kupea, dok je oslanjanje napred MacPherson tipa, a pozadi se nalaze dvostruka poprečna ramena. U odnosu na prethodnika, manja je masa za oko 5 kg i sada iznosi 1270 kilograma.

Za razliku od Subaru BRZ, koji neće stizati u Evropu, Toyota je GR 86 namenila i Starom kontinentu, s tim da se tek očekuje informacija kada će ga evropsko tržište dobiti. U Japanu, prodaja startuje na jesen ove godine...

Đorđe Pavićević/TopSpeed