MADE IN ALBANIA: Ilyrian Pure Sport by Arrera Automobili

Na pomolu je još jedan projekat supersportskog automobila, koji stiže i iz Albanije, nosi naziv Illyrian Pure Sport, a iza kog stoji firma Arrera Automobili

O fenomenu supersportskih modela koji u poslednje vreme „niču kao pečurke posle kiše“ već smo u nekoliko navrata pisali, gde sada male manufakture, osvojivši visoku tehnologiju, žele svoj deo kolača na izuzetno unosnom tržištu.

Nakon danskih, poljskih i libanskih projekata, najnoviji koncept stiže iz, verovali ili ne, Albanije, a iz njega stoji dizajner po imenu Quendrim Thaqi, odnosno njegova firma po imenu Arrera Automobili.

Thaqi je svoj projekat nazvao Illyrian Pure Sport, kojeg pokreće 6,2-litarski twin-turbo V8 motor, snage oko 840 „konja“ koji preko 8-stepenog Tremec menjača sa dvostrukim kvačilom pokreće sva četiri točka.

Kako se navodi, ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi svega 2,7 sekundi, dok bi maksimalna brzina trebala da bude oko 375 kilometara na čas. Naravno, sve ovo su „virtuelne“ performanse, deklarisane na bazi projekta.

Koliko je ovo zaista izvestan projekat, a koliko samo dizajnerska studija sa velikom željom da se u doglednoj budućnosti i materijalizuje, teško je reći. No, i Rimca mnogi svojevremeno nisu shvatali ozbiljno, a vidimo gde je kompanija sada.

Đorđe Pavićević/TopSpeed