LETEĆA MAMUZA: Bentley Flying Spur sa V8 motorom

Nakon što je nedavno predstavio novi Flying Spur, koji dolazi sa snažnim W12 agregatom, Bentley sada ponudu dopunjuje verzijom koju pokreće nešto skromniji V8 motor

Baš kao što je to slučaj sa Continental GT, koji je prvo predstavljen u najluksuznijem izdanju, sa snažnim W12 motorom, a zatim dobio i nešto „pristupačniju“ alternativu u vidu V8 motora, tako i limuzina Flying Spur sada dobija V8 „opciju“.

Novi 4,0-litarski V8 twin-turbo motor oslobađa 550 konjskih snaga i jednako impresivnih 770 Nm obrtnog momenta, koji su na raspolaganju već od 2000 obrtaja u minutu. U cilju veće ekonomičnosti, agregat radi na samo četiri cilindra ispod 3000 o/min, kada je opterećenje takvo da zahteva manje od 235 Nm.

Iako je nešto slabiji u odnosu na 6,0-litarski W12 motor, novi V8 je istovremeno za oko 100 kilograma lakši, što se povoljnije odražava na voznu dinamiku, a manjak mase u „nosu“ naročito će se dobro odraziti pri oštrijim ulascima u krivine.

No, ono što je najvažnije jeste da zahvaljujući V8 motoru, Flying Spur emituje za oko 17% manje CO2 nego li W12 verzija – otprilike oko 280 g/km, što će umnogome smanjiti i takse na evropskom tržištu. Cena vozila za sada nije objavljena, ali se očekuje da će se kretati oko 175.000 evra.

Đorđe Pavićević/TopSpeed