L.A. MOTOR SHOW 2019: Volkswagen ID Space Vizzion najavljuje budući ID 5

Volkswagen je i zvanično predstavio koncept velikog električnog karavana ID Space Vizzion, koji bi u doglednoj budućnosti trebalo da preraste u serijski ID 5 model

Pored klasične limuzine, koja je još ranije najavljena konceptom ID Vizzion i koja bi trebala da bude električna alternativa Passatu, Volkswagen će u ponudi imati i karavan, koji je upravo nagovešten konceptom Space Vizzion.

Kako u Volkswagenu najavljuju, ID Space Vizzion, kao koncept, odnosno budući ID 5 kao serijski model, jeste karavan budućnosti koji je, zapravo, idealna „mešavina“ aerodinamičkih karakteristika i izgleda jednog Gran Tourera i prostranosti jednog SUV-a.

Koncept Space Vizzion je baziran na Volkswagenovoj MEB platformi, a dužina vozila iznosi bezmalo pet metara (4958 mm), uz međuosovinsko rastojanje od 2965 milimetara.

Za pogon je angažovan elektomotor od 275 KS i 450 Nm, koji pokreće zadnje točkove, a u verziji sa 4x4 pogon, napred se nalazi i elektromotor od preko 100 „konja“ i 150 Nm, koji u kombinaciji pružaju 335 konjskih snaga i 660 Nm obrtnog momenta.

Energija se dobija iz litijum-jonskih baterija, kapaciteta 82 kWh, smeštenih u podu vozila, koje se prema tvrdnjama iz VW-a, mogu dopuniti do 80% kapaciteta za svega 30 minuta.

Prema fabričkim podacima, ID Space Vizzion u verziji sa 4x4 pogonom, do 100 km/h ubrzava za svega 5,4 sekunde, dok je maksimalna brzina limitirana na 175 km/h.

Iz Volkswagen stiže i potvrda da će se serijski model ID 5 prodavati kako u Evropi, tako i u Severnoj Americi i Kini, s tim da će svako od ovih tržišta dobiti „lokalizovanu“ verziju prilagođenu zahtevima kupaca dotičnog regiona.

Đorđe Pavićević/TopSpeed