L.A. MOTOR SHOW 2019: Toyota RAV4 Prime

Toyota je na Salonu automobila u Los Anđelesu predstavila plug-in hibrid verziju RAV4 koja će, barem u Americi, dobiti ime RAV4 Prime

Pored do sada jedine raspoložive verzije na evropskom tržištu koju pokreće 2,5-litarski benzinski motor i hibridni pogon, snage ukupno 215 KS ukoliko je pogon na prednjim, odnosno 220 „konja“ ukoliko je u pitanju pogon i na zadnjim točkovima, Toyota je na Salonu automobila u Los Anđelesu predstavila i PHEV model.

Drugim rečima, radi se o tzv. plug-in hibridu koji će na severnoameričkom tržištu dobiti naziv RAV4 Prime, poseduje permanentni 4x4 pogon, a pokreće ga već pomenuti 2,5-litarski benzinac od 176 konjskih snaga.

No, za razliku od „običnog“ hibrida, PHEV poseduje baterije većeg kapaciteta, kao i snažniji elektromotor, čime je ukupna raspoloživa snaga porasla na 306 „konja“, a ubrzanje do 100 km/h sada traje svega 6,2 sekunde.

Toyota još uvek nije objavila kompletne podatke o snazi elektromotora, kapacitetu baterija, kao ni autonomiji koristeći isključivo električnu energiju, ali se tvrdi da je emisija CO2 i potrošnja najbolja u klasi.

Đorđe Pavićević/TopSpeed