L.A. MOTOR SHOW 2019: Tesla Cybertruck

Kompanija Tesla je na Salonu automobila u Los Anđelesu premijerno prikazala futuristički i, malo je reći, neobični pikap po imenu Cybertruck

Da kompanija Tesla ne gleda samo u pravcu što praktičnijih putničkih automobila na električni pogon, potvrđuje i najnoviji model koji je upravo predstavljen na Salonu automobila u Los Anđelesu.

U pitanju je futuristički pikap po imenu Cybertruck, radikalno drugačiji od svega do sada viđenog, koji je dugačak 5,87 metara, a čini se kao da je stigao direktno iz nekog holivudskog sci-fi filma.

Ono što je interesantno jeste da će Tesla Cybertruck nuditi sa jednim, dva ili čak tri elektromotora, u zavisnosti od verzije, sa odgovarajućim setom baterija (koje još nisu publikovane).

Osnovni je model sa pogonom samo na zadnje točkove, koji do 100 km/h ubrzava za oko 6,7 sekundi, poseduje autonomiju od oko 400 kilometara, a startuje od 39.900 dolara.

Drugi model poseduje dva elektromotora, za svaku osovinu po jedan, do „stotke“ stiže za oko 4,7 sekundi, sposoban je da povuče do 4500 kg tešku prikolicu, a startuje od 49.900 dolara.

Najprestižniji model ima tri elektromotora, do 100 km/h stiže za oko tri sekunde, autonomija mu je čak 800 kilometara, može da povuče prikolicu od 6.350 kilograma, a košta od 69.900 dolara.

Inače, ono što je kod pikapa najvažnije, jeste veličina tovarnog prostora, a ona iznosi oko dva metra, gotovo isto kao kod Ford F-150, odnosno zapremine oko 2800 litara do visine bočnih stranica.

Đorđe Pavićević/TopSpeed