L.A. MOTOR SHOW 2019: MINI John Cooper Works GP

MINI je na Salonu automobila u Los Anđelesu predstavio do sada najsnažniji i najbrži model iz John Cooper Works „porodice“ koji nosi oznaku GP

I do sada poznat po beskompromisnim performansama i voznim karakteristikama gotovo na nivou trkačkog kartinga, MINI John Cooper Works (JCW) je sada dobio još „brutalniju“ verziju koja nosi oznaku GP (Grand Prix).

U odnosu na „obični“ John Cooper Works, GP verzija se vizuelno razlikuje po agresivnom spliteru i uvodnicima vazduha napred, proširenjima blatobrana, dok se pozadi, na kraju krova, nalazi veliki dvodelni spojler. Takođe, treba naglasiti da je karoserija dostupna isključivo u metalik sivoj boji, sa crvenim i srebrnim detaljima.

Sa 2,0-litarskim turbo benzincem ispod „haube“ koji oslobađa čak 306 konjskih snaga i 450 Nm obrtnog momenta dostupnog već od 1750 o/min, zahvaljujući novom TwinPower turbo punjaču, JCW GP je ujedno najsnažniji i najbrži serijski primerak kojeg je „potpisala“ kompanija MINI.

To potvrđuju i fabrički podaci o ubrzanju, koji navode da je za sprint od 0 do 100 km/h potrebno svega 5,2 sekunde, dok je maksimalna brzina 265 kilometara na čas.

Snaga se preko 8-stepenog automatskog menjača prenosi na prednje točkove, a za dobru trakciju, brine se mehanički „šper“ diferencijal. Nov je i izduvni sistem, koji donosi zvuk, kako se navodi, „inspirisan trkama“, a oslanjanje je „spušteno“ za 10 mm u odnosu na „obični“ JCW.

U enterijeru se nalaze samo dva sedišta, budući da je zadnja klupa izbačena, a time je napravljena dodatna ušteda na ukupnoj masi, koja saa iznosi 1255 kg (85 kilograma manja u odnosu na JCW). I pored trkačkih gena, GP se može poručiti sa navigacijom, bežičnim punjačem mobilnog telefona, grejanim sedištima, itd.

Đorđe Pavićević/TopSpeed