L.A. MOTOR SHOW 2019: Mercedes-AMG GLS 63 4MATIC+

Ako ste mislili da su veliki SUV modeli sa sedam sedišta „pošteđeni“ sportskih verzija, prevarili ste se jer je Mercedes upravo predstavio aktuelni GLS u AMG 63 izdanju sa preko 600 „konja“!

Mercedes očigledno, ipak, ima nameru da bukvalno svaki model u svojoj gami putničkih automobila predstavi i u sportskom AMG izdanju, te je tako na red došao i veliki SUV GLS sa sedam sedišta, koji je upravo debitovao na Salonu automobila u Los Anđelesu.

Ovaj više nego „porodični transporter“, u svojoj trećoj generaciji, sada je dobio snažni 4,0-litarski V8 twin-turbo koji u kombinaciji sa EQ Boost starter-alternatorom oslobađa čak 610 konjskih snaga i jednako impresivnih 850 Nm obrtnog momenta.

To mu omogućava da iz mirovanja do „stotke“ stigne za 4,2 sekunde, što je odličan rezultat za jedan luksuzni full-size SUV, dok mu je maksimalna brzina limitirana na 250 km/h, odnosno 280 km/h ako se odabere opcioni AMG Driver's paket.

Snaga se preko 9-stepenog automatskog Speedshift 9G menjača prenosi na sva četiri točka u okviru 4MATIC+ sistema, koji može da isporuči i 100% snage samo na zadnju osovinu, ukoliko je to neophodno.

Automobil je opremljen i AMG Ride Control+ sistemom vazdušnog oslanjanja, koje nudi tri režima rada – od Comfort, preko Sport i Sport+, gde se u druga dva vozila odmah „prebacuje“ u režim nižeg klirensa za 10 mm, dok se u Comfortu „spušta“ pri brzini od preko 120 km/h.

Đorđe Pavićević/TopSpeed