KRAJ NAKON TRI DECENIJE: Ford potvrdio da ukida Mondeo!

Ford je i zvanično saopštio da će u martu 2022. godine prestati proizvodnja modela Mondeo i da se ne planira njegov direktni naslednik pod tim imenom

Iako se već neko vreme „šuškalo“ da Ford planira da kompletno izmeni svoju aktuelni gamu modela, pre svega, monovolumene S-Max, C-Max i B-Max, ali i limuzinu Mondeo, sada iz evropskog ogranka američke korporacije stiže i zvanična potvrda da Mondeo odlazi u istoriju.

Naime, marta 2022. godine prestaje proizvodnja aktuelnog Mondea, bez planiranog naslednika u tom karoserijskom obliku, budući da je potražnja za limuzinama, kao i monovolumenima, poprilično opala na evropskom tržištu.

Predstavljen sada već davne 1993. godine, Mondeo je tokom gotovo tri decenije postojanja dobio čak pet generacija. Zamišljen kao globalni model, inicijalni uspeh od preko 322.000 prodatih vozila tokom 1997. godine, spao je na svega 21.222 primerka u 2020. godini.

Sve veća popularnos krosover i SUV modela naprosto je „izgurala“ klasične limuzine i monovolumene sa tržišta, te je za gore pomenute Fordove modele predviđen naslednik koji će biti krosover sa „genima“ kupea, koji se već neko vreme nalazi u razvoju.

Da li će ga dobiti i Evropa, koja je u poslednje vreme sve više izopštena od isporuke novih generacija i modela, ostaje da vidimo. Prva „zamena“ stiže u vidu Mustang Mach-E, koji nudi čisto električni pogon, dok bi drugi model, sa klasičnim pogonskim jedinicama, trebalo da se pojavi do 2023. godine.

Đorđe Pavićević/TopSpeed