KRAJ JEDNE ERE: Lotus ukida Elise, Exige i Evoru

Britanska kompanija Lotus najavila je da je ova godina ujedno i finalna za tri popularna modela – Elise, Exige i Evora, te da uskoro kreće u proizvodnju potpuno novi automobil, poznat pod radnim imenom Type 131

Možda će zvučati čudno, ali je Lotus Elise model koji se u proizvodnji nalazi čitavih četvrt veka, budući da je svetlost dana ugledao još davne 1996. godine. Četiri godine kasnije, usledio je njegov “rođak” Exige, dok se najmlađi član, Evora, u ponudi našla 2008. godine.

U svakom slučaju, više nego što je iko prvobitno planirao, naročito uzimajući sve kraći tržišni život generacija modela na beskompromisnom automobilskom tržištu. Zbog toga, pomenuta tri automobila ove godine odlaze “u penziju”, a naslediće ih potpuno novi hibridni sportski automobil poznat za sada kao Type 131.

Ono što je poznato je da će uz benzinsku V6 jedinicu, novi supersportski automobil Lotusa imati i barem jedan elektromotor, što će reći da ova britanska marka (u vlasništvu Geely) ozbiljno ulazi u hibridnu eru. Podsetimo, krajem ove godine, u proizvodnju će ući limitirana serija Evija, Lotusovog električnog supersportskog modela.

Đorđe Pavićević/TopSpeed