KOZMETIČKI TRETMAN: Subaru restilizovao XV krosover

Jedan od najpopularnijih, ali i najmlađih modela u Subaru gami, krosover XV, predstavljen je u „osveženom“ izdanju koje sa sobom donosi i neka tehnička unapređenja

Iako je jedan od najmlađih modela u Subaruovoj ponudi, krosover XV (u Americi poznat kao Crosstrek) je ujedno i jedan od najpopularnijih, sa preko 100.000 prodatih jedinica godišnje u SAD i oko 15.000 u Kanadi.

Aktuelna, druga generacija ovog modela, na tržištu je od 2018. godine, a već je sada dobila određena unapređenja, kako vizuelna, tako i tehnička.

Pre svega, tu je sada novi prednji branik i maska hladnjaka, LED svetla za maglu sa drugačijim kućištem, novi naplaci od 18 inča, kao i dve nove boje u paleti – Plasma žuta i Horizon plava.

Što se tehničkih unapređenja tiče, implementiran je sistem nadzora zadnjeg dela vozila pod uglom od 180 stepeni, retrovizori se automatski preklapaju kada se vozilo zaključa ili se zakreću ka dole kada se odabere hod za vožnju unazad.

U Subaruu tvrde i da je automobil udobniji jer su ugrađeni novi amortizeri i opruge, dok je SI-Drive sistem unapređen i nudi bolji odziv na „gas“ u Sport režimu, dok je optimizovan i tzv. Inteligentni mod.

Sve verzije i dalje pokreće dobro poznati 2,0-litarski e-Boxer koji oslobađa 150 konjskih snaga, dok je elektromotor zadužena za dodatnih 17 „konja“. Snaga se preko CVT transmisije, već po tradiciji, isporučuje na sva četiri točka.

Ono što će obradovati sve potencijalne kupce jeste činjenica da Subaru zadržava istu cenu vozila, kao i pre restilizacije.

Đorđe Pavićević/TopSpeed