KOZMETIČKI TRETMAN: Restilizovani Bentley Bentayga Hybrid

Jedan od prvih “noviteta” u 2021. godini jeste i restilizovani SUV model Bentayga u Hybrid verziji, kojim je Bentley upotpunio ponudu, pored V8 i W12 Speed varijanti

“Osvežavanje” postojeće game SUV modela Bentayga, Bentley je započeo je tokom prošle godine, kada je prikazan “novi” Speed sa W12 motorom, a zatim i nešto “prizemnija” verzija sa V8 twin-turbo agregatom.

Sada je na redu treći član porodice, ovaj put u hibridnoj verziji, kojeg pokreće 3,0-litarski V6 twin-turbo benzinac od 335 konjskih snaga, u kombinaciji sa elektromotorom od 126 KS. Ukupna deklarisana snaga iznosi 450 “konja” i impresivnih 700 Nm obrtnog momenta.

Zahvaljujući baterijama kapaciteta 17,3 kWh, ovaj SUV je u stanju da koristeći isključivo električnu energiju, pređe oko 50 kilometara (po NEDC standardu), dok je gledajući noviji WLTP ciklus, ta brojka nešto manja i iznosi oko realnih 40 kilometara.

Ubrzanje do 100 km/h iznosi 5,5 sekundi uz maksimalnu brzinu od 255 km/h, dok se koristeći isključivo električni pogon, maksimalna brzina limitira na 135 kilometara na čas. Kako je navedeno, najkraće vreme punjenja baterija, koristeći snagu od 7,2 kW, iznosi oko dva i po sata.

Pored vizuelnih unapređenja na eksterijeru, i enterijer je dobio nešto svežiji izgled, pre svega, nove materijale i pakete opreme, uz redizajnirani volan, iza kog se nalazi digitalna instrumentacija. Na centralnom “grebenu” nalazi se displej infotejnment sistema, dijagonale 10,9 inča.

Kako je najavljeno, Bentayga Hybrid bi trebala da s prodajom startuje na kineskom i severnoameričkom tržištu, dok će nešto kasnije stići i u Evropu, po ceni od oko 170.000 evra.

Đorđe Pavićević/TopSpeed