KOMPAKT NA STRUJU: Mercedes predstavio električni EQA

Nastavljajući sa širenjem električne EQ porodice modela, Mercedes je upravo predstavio kompaktni krosover EQA, koji je svojevrsna električna alternativa aktuelnom GLA

Nakon električnog SUV modela EQC, a u “pauzi” dok čekamo najavljeni luksuzni EQS, Mercedes je predstavio kompaktni krosover EQA, koji na osnovu usvojene nomenklature, nagoveštava da se radi o “ulaznom” modelu kada je reč o električnoj SUV porodici.

Vizuelno, EQA se ne razlikuje drastično od konvencionalnog GLA modela, sa kojim deli i platformu, ali su namerno napravljene razlike u prednjem grilu, kao i svetlosnim “trakama” između farova napred i glavnih svetlosnih grupa pozadi kako bi se EQA razlikovao od svog “rođaka” GLA.

Naročito je impresivan dizajn dvobojnih ili trobojnih naplataka koji se trenutno nude isključivo uz EQA, i to do prečnika od 20 inča. Takođe, EQA se može pohvaliti i otporom vazduha od sasvim solidnih 0,28.

Kabina je mnogima već poznata iz GLA modela, s tim da su ovde neke funkcije i prikazi prilagođeni električnom pogonu i EQ porodici vozila. Ono što je najvažnije spomenuti jeste implementacije toplotne pumpa koja sada koristi toplotnu energiju elektromotora kako bi zagrejala ili rashladila kabinu.

Što se pogonske jedinice tiče, kod EQA 250 verzije se nalazi jedan elektromotor na prednjoj osovini, koji u kombinaciji sa baterijama od 66,5 kWh, isporučuje 190 konjskih snaga i 375 Nm obrtnog momenta.

Prema fabričkim podacima, to je dovoljno da EQA 250 do 100 km/h stigne za 8,9 sekundi, dok je maksimalna brzina limitirana na 160 km/h. Pri svemu tome, autonomija je deklarisana na 485 kilometara, ali po starom NEDC ciklusu te je realna vrednost nešto manja.

Prodaja EQA startuje narednog meseca, i to po ceni od 47.540 evra za osnovni EQA 250 model.

Đorđe Pavićević/TopSpeed