KO KAŽE DA JE KRIZA: Bentley prošlu godinu završio rekordno!

Uprkos činjenici da je zbog pandemije, proizvodnja u Bentley fabrikama bila obustavljena na određeno vreme, prestižni britanski proizvođač prošlu godinu završio je rekordno u svojoj 101 godinu dugoj istoriji!

Ko kaže da je prošla godina, obeležena pandemijom i „zatvaranjima“ sa sobom donela i krizu i pad proizvodnje i prodaje!? Ako sudimo po rezultatima prestižnih automobilskih marki, kao što je Bentley, onda je 2020. godina bila i više nego uspešna, verovali ili ne!

Naime, Bentley Motors je prošle godine, uprkos pandemiji, zbog koje su na određeno vreme bile zatvorene fabrike, kao i prodajni saloni, zabeležio za 2% bolju prodaju u odnosu na 2019. koja je, inače, bila rekordna u sada već 101 godinu dugoj istoriji ovog brenda!

Iako podatak o 11.206 vozila ne zvuči nešto impresivno, ne treba smetnuti s uma da su u pitanju prestižna, luksuzna vozila, sa cenom osetno iznad 100.000 evra, na kojima je i marža znatno veća, a samim tim i profit sasvim solidan.

Najviše vozila pojedinačno prodato je na tržištu Amerike, 3.035 primeraka, što je rast od 4% u odnosu na 2019. godinu, dok je kinesko tržište doživelo najveću ekspanziju, sa rastom od 48 procenata, odnosno 2.880 prodatih vozila.

Interesantno je da je Bliski Istok, kao tradicionalno prijemčivo tržište za luksuzna vozila, doživeo popriličan pad od 14 procenata, odnosno gde je ukupno prodato svega 735 automobila marke Bentley što je za oko 400 vozila manje od tržišta Velike Britanije, gde je, inače, zabeležen još i veći pad od 22%.

Đorđe Pavićević/TopSpeed