JAZAVAC NA STRUJU: Nikola Motors najavljuje električni Badger pikap

Američka kompanija Nikola Motors, koja je svojevremeno postala poznata po konceptu električnog kamiona-tegljača, sada najavljuje potpuno električni pikap po imenu Badger

Električna energija izgleda da postaje omiljeni tip pogona kod američkih proizvođača pikap vozila, te nakon Rivian R1T, a zatim i Tesle Cybertruck, na tržište bi uskoro trebao da stigne model Badger (jazavac) iza kojeg stoji kompanije Nikola Motors.

Kao što već pretpostavljate, i to je kompanija koja se „oslanja“ na lik i delo našeg genijalnog naučnika, Nikole Tesle, a široj javnosti je postala poznata pre par godina, kada je predstavila koncept kamiona-tegljača Nikola One, nakon kojeg su usledili Nikola Two i Nikola Tre.

Ovaj put, Nikola Motors se „spušta“ u pikap segment, i to full-size, koji je i najpopularniji u Americi, te predstavlja koncept Badger koji izgleda znatno konvencionalnije od Tesla Cybertruck, ali i dalje dovoljno futuristički da je nemoguće „pomešati“ ga sa nekim drugim proizvodom.

Ono što ga karakteriše jeste pogonski sistem, koji je Nikola Motors već usavršio kod kamiona, a u pitanju je kombinacija gorivih ćeija i litijum-jonskih baterija, koje simultano mogu da isporučuju energiju pogonskom sistemu.

Baterije kapaciteta 160 kWh pružaju autonomiju u električnom režimu od oko 500 kilometara, dok drugih 500 km pružaju gorive ćelije, odnosno vodonik, kao pogonsko gorivo. Uz preko 900 konjskih snaga i 1330 Nm obrtnog momenta, Badger do 100 km/h stiže za oko tri sekunde.

Iako još nije potvrđeno, Nikola Motors će Badger pikap proizvoditi u saradnji sa već etabliranim brendom u klasi pikap vozila, za koji mnogi smatraju da je u pitanju Ford i njegov model F-150, na koga Badger, zaista, donekle i liči.

Đorđe Pavićević/TopSpeed