ITALIJANSKA GODZILA: Prvi Nissan GT-R50 kreće ka Japanu!

Proizvodnja ekskluzivne limitirane serije Nissan GT-R50, za kojeg je zadužen italijsanski studio Italdesign Giugiaro, počela se sredinom ove godine, a prvi primerak ovih dana je završio testiranja i kreće u „domovinu“

Ljubitelje japanskih sportskih automobila svakako ne treba upoznavati sa Nissanom GT-R, ali neupućenima možda treba reći da je još pre dve godine, Nissan, u saradnji sa italijanskom dizajnerskom kućom Italdesign Giugiaro, započeo projekat ekskluzivne serije GT-R50 kojom će se obeležiti pola veka postojanja GT-R modela.

Uz određena kašnjenja, a zatim i pandemiju, proizvodnja ovog automobila, cene od čak milion evra, napokon je startovala ove godine, i to u pogonima Italdesign Giugiaro, u Italiji, koji GT-R50 ručno izrađuje na osnovu GT-R NISMO verzije.

Prema specifikacijama, GT-R50 raspolaže sa 720 konjskih snaga i čak 780 Nm obrtnog momenta, „isceđenih“ iz 3,8-litarskog V6 twin-turbo agregata. Kao i do sada, snaga se preko DCT menjača isporučuje na sva četiri točka.

Ono što je interesantno spomenuti jeste i da je Italdesign Giugiaro završio testiranje prvog primerka, i to na stazi Tazio Nuvolari, nedaleko od Cervesine, te da je ovaj GT-R50 spreman za put u Japan, u svoju „postojbinu“.

Kuriozitet je i taj da je Italdesign Giugiaro, još od 2010. godine, deo Volkswagen grupacije, koja je preko Lamborghini brenda, koji je otkupio 90,1% deonica dizajnerske kuće, došla u vlasništvo ovog poznatog studija. Ostatak deonica prodat je Audiju sredinom 2015. godine.

Đorđe Pavićević/TopSpeed