ISKLJUČIVO NA STRUJU: Smart predstavio EQ ForTwo i ForFour

Kompanija Smart je predstavila restilizovane model ForTwo i ForFour koji se od sada nude isključivo u verziji sa električnim pogonom

Pre par dana najavljeni, Smartovi modeli ForTwo, ForFour i ForTwo cabrio ugledali su svetlost dana. Vizuelno umereno modernizovani, ovi modeli sada nose EQ oznaku što znači da se od sada nude isključivo u verziji sa električnim pogonom.

Drugim rečima, u ponudi više nema trocilindarskih turbo benzinskih jedinica već isključivo „snaga struje“, kao što je i najavljeno još prošle godine, u sklopu velikog plana kompanije o prelazu na alternativni pogon.

Izmene su vidljive na prednjem delu vozilu i tiču se izmenjene maske hladnjaka, koja je sada „spuštena“ niže, a redizajnirane su i svetlosne grupe. Takođe, po prvi put ForTwo i ForFour verzije imaju različit izgled prednjeg dela vozila, pre svega centralnog usisnika, ali i bočnih uvodnika vazduha.

Što se pogonske jedinice tiče, u pitanju je elektromotor snage 80 KS i 160 Nm, koji obezbeđuje ubrzanje do 100 km/h za 11,6 sekundi kada je u pitanju ForTwo verzija, odnosno 12,7 za ForFour.

Baterije kapaciteta 17,6 kWh obezbeđuju autonomiju od oko 160 kilometara, ali je zato punjenje relativno brzo, čak i preko „kućne“ utičnice, za koju je neophodno oko tri i po sata da se napuni do 80% kapaciteta, dok je preko punjača od 22 kW dovoljno svega 40 minuta.

Đorđe Pavićević/TopSpeed