IPAK SAMO PARTNERI: Mercedes poriče da preuzima Aston Martin

Iako se u poslednje vreme sve više špekuliše o tome da bi Aston Martin mogao da se nađe u „rukama“ Mercedesa, naročito od kako je iz AMG-a stigao novi CEO Tobias Moers, iz Mercedesa stiže demanti

Početkom ove godine, kanadski milijarder Lawrence Stroll kupio je 16,7% udela u kompaniji Aston Martin Lagonda Limited za oko 182 miliona funti, uz dodatnu „finansijsku injekciju“ od oko 318 miliona funti.

Ubrzo je obelodanjeno i to da aktuelni Racing Point F1 tim od naredne sezone postaje Aston Martin Racing, čime je ovaj brend dodatno „povezan“ sa Mercedesom, budući da nemačka kompanija obezbeđuje pogonske jedinice za Racing Point.

Nedugo zatim, usledila je i smena na čelu kompanije, te je dugogodišnji CEO Andy Palmer otišao, a na njegovo mesto stigao Tobias Moers, dotadašnji šef Mercedes-AMG ogranka, što je protumačeno kao „dodatno uvezivanja“ pomenuta dva brenda.

Ipak, na osnovu nedavne izjave Ola Kalleniusa, CEO kompanije Mercedes-Benz, nemački gigant nema (za sada) želju da postane većinski vlasnik Aston Martina, već nivo poslovanja zadržava na partnerskom odnosu dve kompanije, gde je Mercedes vlasnik tek 5% udela u Aston Martinu.

Interesantno je i to da udeo u Aston Martinu ima čak i šef Petronas Mercedes-AMG F1 tima, Toto Wolff, koji je nedavno kupio 14,5 miliona deonica, po ukupnoj ceni od gotovo 8 miliona funti. Isto tako, dobro je poznato da već duže vreme, od 2013. godine, Aston Martin u svojim automobilima koristi AMG-ove pogonske jedinice.

Đorđe Pavićević/TopSpeed