INJEKCIJA SNAGE: Ford predstavio unapređeni GT

Jedini supersportski automobil iz Fordove ergele, model GT, za 2020. godinu dobio je niz unapređenja, a raspolaže i sa više snage

Druga generacija Fordovog supersportskog modela GT, koji je predstavljen 2017. godine, za ovu godinu dobila je nekoliko unapređenja, a između ostalog, pojačana je i pogonska jedinica.

Zadržan je već poznati 3,5-litarski V6 EcoBoost twin-turbo, s tim da je snaga sa 655 sada porasla na 670 „konja“, uz niz tehničkih unapređenja koji motoru pomažu pri velikim opterećenjima i visokim temperaturama.

Tim dizajnera pobrinuo se za aerodinamičke izmene na zadnjem delu automobila, te je sada opstrujavanje vazduha povećano za čitavih 50 procenata, dok su izmene na oslanjanju poboljšale ponašanje vozila u tzv. Track Mode režimu rada.

Za izduvni sistem je angažovana slovenačka firma Akrapovič, koja je isporučila titanijumski izduv i za serijsku verziju, budući da je do sada, ovaj deo opreme, 4 kilograma lakši od standardnog, bio dostupan samo kao opcija.

No, najvažnija novina jeste specijalna verzija GT Liquid Carbon kod koje su karbonski paneli karoserije „goli“ i vidljivi u potpunosi, odnosno presvučeni samo slojem bezbojnog laka. Uz to, opciono su dostupna i trkačka sedišta sa sigurnosnim pojasevima „u šest tačaka“.

Za ljubitelje trka, Ford je pripremio i kultni Gulf Racing Heritage livreju, koja je postala poznata na Le Mans trkama, kada je Ford GT dominirao 1968. i 1969. godine.

Đorđe Pavićević/TopSpeed