IDEALNO ZA SWAP: Honda nudi na prodaju K20C1 turbo VTEC motor!

31/10/2017. Đorđe Pavićević/TopSpeed

Honda je u Americi počela da prodaje sam agregat K20C1 koji pokreće novi Civic Type R, i to po ceni od oko 6500 dolara, ali postoji i jedna začkoljica...

Ljubitelji Honde uglavnom su veoma dobro upućeni u termin “engine swap”, pokušavajući da što snažniji motor iz “ergele” japanskog proizvođača ubace u svoj automobil, dobijajući time sportske performanse, gotovo na nivou Type R modela, uz drastično niže troškove.

Čuvena B serija motora, B16B i B18C, koji su se “vrteli” u Civicu Type R i Integri Type R, dostigli su poprilično “paprene” cene, a šta tek reći za K20A motor i njegove evolucije, kojeg je dobila druga generacija Integre Type R, egzotični Accord Euro R, pa i sedma generacija Civica Type R.

Izgleda da su u Hondi napokon uvideli kolika je potražnja za njihovim motorima visokih performansi, te su po prvi put u slobodnu prodaju pustili motor K20C1, isti onaj koji se ugrađivao u donedavno aktuelni Civic Type R (FK2), snage 310 “konja”, a u nešto snažnijem izdanju, od 320 KS, pokreće i najnoviji FK8 Civic Type R.

Drugim rečima, za 6520 američkih dolara, koliko Honda za njega traži u Americi, sada možete da kupite Turbo VTEC motor visokih performansi i “obradujete” u svoju “makinu”! Naravno, i ovde postoji jedno veliko “ali”, a to je da Honda prodaje ovaj motor isključivo trkačkim timovima, odnosno onima koji ga neće koristiti u svakodnevnom saobraćaju, već isključivo na stazi. No, čak i tako, mora se priznati da je ovo ipak korak u pravom smeru!

Đorđe Pavićević/TopSpeed