HIBRIDIZACIJA: Mercedes najavljuje plug-in hibrid AMG GT73e 4-door

Mercedes je na prezentaciji održanoj juče predstavio dve nove hibridne pogonske jedinice koje bi trebale uskoro da se nađu u serijskim modelima, snage preko 800 „konja“

Iscediti još više snage, a pri tome ostati u granicama ekoloških normi, postaje sve teži zadatak ukoliko su u pitanju klasične benzinske ili dizel jedinice. Međutim, kada u pomoć pozovete električnu energiju, situacija se značajno menja.

Mercedes je na jučerašnjoj prezentaciji hibridnih pogonskih jedinica „E Performance“ prikazao dva nova sistema, koji bi uskoro trebalo da se nađu u serijskim modelima. Prvi od njih je baziran na 4,0-litarskom V8 twin-turbo motoru, koji uz pomoć asinhronog motora oslobađa oko 810 konjskih snaga i 1000 Nm obrtnog momenta.

Prvi model koji bi trebao da dobije ovu jedinicu jeste AMG GT 4-door, koji bi poneo oznaku GT73e 4MATIC, a očekuje se krajem ove godine. Uz njega, „stidljivo“ je najavljen i S73e 4MATIC, kao i SL73e 4MATIC.

Druga hibridna jedinica jeste četvorocilindarska, bazirana na M139 2,0-litarskom motoru, koji bi trebalo da uz pomoć elektromotora isporuči ukupno 510 konjskih snaga i 700 Nm obrtnog momenta. Prvi modeli u kojima bi se ovaj agregat trebao naći jeste C63e 4MATIC.

Đorđe Pavićević/TopSpeed