GUANGZHOU MOTOR SHOW 2019: Mercedes-Maybach GLS 600

Paralelno sa Salonom automobila u Los Anđelesu, i u kineskom gradu Guangzhou je startovao „sajam“ na kojem je Mercedes predstavio superluksuzni SUV GLS 600 u Maybach izdanju

Mercedes je u Los Anđelesu predstavio GLS u sportskom AMG 63 izdanju sa preko 600 „konja“, dok je gotovo istovremeno, na drugom kraju sveta, u Kini, javnosti predstavljen njegov luksuzni „parnjak“ u verziji Maybach 600.

Kao što i sam naziv govori, reč je o najluksuznijoj i najprestižnojoj verziji GLS modela, koja za direktne konkurente ima modele kao što su Bentley Bentayga ili Range Rover SVAutobiography.

U odnosu na standardni GLS, Maybach verzija ima drugačiju masku, kao i rešetku na donjim usisnicima vazduha (gde se nalazi „branik“), sve izrađeno u hromu, baš kao i okviri bočnih prozora i završeci izduvnih cevi.

Za pogon je zadužen 4,0-litarski V8 turbo i to u mild-hibrid verziji sa elektro-sistemom od 48 volti, koji oslobađa 550 konjskih snaga i 730 Nm obrtnog momenta, dostupnog od 2500 do 5000 obrtaja u minutu.

Snaga se preko 9-stepenog automatskog menjača isporučuje na sva četiri točka, u okviru Mercedesovog 4MATIC sistema. Ubrzanje do 100 km/h iznosi 4,9 sekundi što je zaista impresivno, imajući u vidu masu vozila od čak 2710 kilograma!

Naravno, kod vozila kao što je ovo, naglasak je ipak na enterijeru, a u njemu, sve je podređeno luksuzu i udobnosti, te je tako većina elemenata obložena napa kožom, sedišta za četiri putnika imaju masažne funkcije, pozadi se nalazi i frižider, a automobil je „krcat“ high-tech gedžetima, kao i bezbednosnim sistemima.

Cena još uvek nije saopštena, ali imajući u vidu da „obični“ GLS uveliko premašuje cifru od 100.000 evra, nije teško zaključiti da će Maybach verzija gotovo sigurno „dohvatiti“ iznos od 200.000 evra.

Đorđe Pavićević/TopSpeed