GENEVA MOTOR SHOW 2018: Rimac C_Two

07/03/2018. Đorđe Pavićević/TopSpeed

Hrvatski proizvođač supersportskih električnih automobila Rimac, na Salonu automobila u Ženevi, predstavio je svoj drugi model u gami, C_Two koji oslobađa gotovo 2000 “konja”, a do 100 km/h stiže za 1,97 sekundi!

Nakon poprilične pažnje koju je privukao prvi svetsku supersportski električni automobil – Rimac Concept One, dodatno „naduvane“ nakon udesa koji je Richard Hammond imao sa istim tokom snimanja za The Grand Tour šou, mala hrvatska auto-kompanija Rimac sada je otišla korak dalje i u Ženevi predstavila drugi model u gami pod imenom C_Two.

Ono čime se novi hipersportski model može pohvaliti jeste snaga koja je gotovo dvostruko veća u odnosu na Concept One i iznosi 1914 „konja“, uz neverovatnih 2300 Nm obrtnog momenta! Samim tim, onda ne iznenađuju ni fantastične performanse, budući da sprint do 100 km/h traje svega 1,97 sekundi.

Jednako spektakularno zvuči i podatak o sprintu do 300 kilometara na čas, za koji treba samo 11,8 sekundi, dok ¼ milje prelazi za itekako respektabilnu 9,1 sekundu. Maksimalna brzina koju fabrika deklariše iznosi 412 kilometara na čas!

Sve ovo zvuči još impresivnije ako se zna da masa ovog automobila uopšte nije mala, jer uprkos obilnoj upotrebi ugljeničnih vlakana, od kojih je izrađena gotovo celokupna karoserija, C_Two teži praktično dve tone!

Za pogon su zadužena četiri elektromotora, za svaki točak po jedan, koji istovremeno omogućavaju i vektorisanje obrtnog momenta zarad bolje vozne dinamike. Snagom se napajaju iz tečno hlađenih baterija, kapaciteta 120 kWh, koje obezbeđuju autonomiju od 650 kilometara.

Uz sve ovo, Rimac C_Two je osposobljen i za autonomnu vožnju, i to tzv. Nivoa 4, budući da je opremljen sa osam kamera, LIDAR senzorom, šest radara, čak 12 ultrazvučnih senzora i, kako u hrvatskoj kompaniji navode, izuzetno preciznim GPS sistemom.

Cena ovog modela za sada nije poznata, ali je najavljeno da će proizvodnja biti limitirana na svega 150 primeraka.

Đorđe Pavićević/TopSpeed