FRANKFURT MOTOR SHOW 2019: Volkswagen ID 3

Danas je u Frankfurtu, za predstavnike medija, startovao IAA 2019, poznatiji kao Frankfurt Motor Show, na kojem je Volkswagen premijerno predstavio novi električni automobil ID 3

Mesecima najavljivan, novi Volkswagenov električni automobil ID 3, za kojeg se tvrdi da je gotovo jednako važan za poslovanje kompanije kao i model Golf, ugledao je svetlost dana na Salonu automobila u Frankfurtu.

Model ID 3 je ujedno i prvi Volkswagenov automobil koji koristi potpuno novi MEB modularnu platformu, namenjenu električnim automobilima, koju će koristiti i ostatak ID game – Buzz, Vizzion, Crozz i Roomzz.

Po dimenzijama, ID 3 je svega 3 milimetra duži, 10 mm širi i 60 mm viši od aktuelnog Golfa, ali je zato međuosovinsko rastojanje za 145 mm veće, tek neznatno kraće u odnosu na Passat, što obećava dovoljno prostora u enterijeru, dok je prtljažnik identičan Golfu, zapremine 380 litara.

Kako je najavljeno, ID 3 će stizati u verzijama sa tri različita kapaciteta baterije i dve verzije snage elektromotora. Osnovni model imaće baterije kapaciteta 45 kWh, snagu elektromotora od 150 „konja“ i autonomiju od oko 330 kilometara.

Snažniji model dolaziće sa elektromotorom od 204 konjske snage i baterijama kapaciteta 58 kWh, koje obezbeđuju oko 420 km autonomije dok će premijum verzija takođe imati elektromotor od 204 KS, ali i baterije od 77 kWh sa kojima može da pređe čak 550 kilometara.

Kada je reč o punjenju, koristeći punjač od 100 kW, moguće je za 30 minuta dopuniti baterije da pruže autonomiju od 250 kilometara. Osnovni ID 3 dolaziće sa punjačem od 50 kW i opcionim od 100 kW dok će premijum verzija stizati sa punjačem od 125 kW. Inače, Volkswagen na baterije daje garanciju od 8 godina ili 160.000 pređenih kilometara.

Enterijer je kombinacija Volkswagenovog konzervativnog dizajna i futurističkih elemenata, pre svega digitalne instrumentacije i 10-inčnog displeja infotejnment sistema. Opciono je dostupan i head-up displej, a VW najavljuje i mogućnost glasovnih komandi u okviru sistema prepoznavanja glasa nove generacije.

Cena Volkswagena ID 3 još uvek nije objavljena, ali u nemačkoj kompaniji navode da će osnovni model startovati sa cenom manjom od 30.000 evra.

Đorđe Pavićević/TopSpeed