FRANKFURT MOTOR SHOW 2019: Mercedes-Benz Vision EQS

Mercedes je na Salonu automobila u Frankfurtu po prvi put predstavio koncept pod nazivom Vision EQS, koji bi već 2021. godine trebalo da preraste u luksuzni serijski električni automobil

Nemačka kompanija nastavlja sa širenjem game svojih čisto električnih modela koji nose oznaku EQ, te je sada prikazan koncept Vision EQS, koji bi do 2021. godine trebao da „sazre“ u luksuzni električnu limuzinu.

Šta više, u Mercedesu tvrde da bi EQS, kada krene u serijsku proizvodnju kao četvrti model iz EQ serije, trebalo da bude tehnološki najnapredniji model koji je napustio proizvodne pogone nemačke kompanije.

I ne samo to, već bi EQS trebalo da dobije i svoju superluksuznu Maybach verziju, koja će biti direktan rival električnoj limuzini koju već neko vreme razvija Rolls-Royce, a o kojoj uveliko razmišlja i kompanija Bentley.

Za pogon su zadužena dva elektromotora, na svakoj osovini po jedan, koji oslobađaju ukupno oko 350 kW (475 KS) i 760 Nm obrtnog momenta, a vozilo od 0 do 100 km/h ubrzavaju za samo 4,5 sekundi, uz maksimalnu brzinu od preko 200 km/h.

Serijski model trebalo bi da bude baziran na MEA platformi koja je sposobna da „ponese“ baterije kapaciteta do 100 kWh. Kako se trenutno navodi, postojeće baterije Vision EQS pružaju autonomiju od čak 700 kilometara.

Automobil podržava i brzo punjenje od čak 350 kW, pri čemu je dovoljno svega 20 minuta da se baterije napune do 80% svog kapaciteta. Nije poznato koliko je potrebno vremena da se baterije napune koristeći običnu, „kućnu“ utičnicu.

Enterijer prikazanog koncepta je više nego futuristički, pomalo nalik na superluksuzne jahte, sa velikim integrisanim touchscreen displejem na centralnoj konzoli, ali i nešto manjim „ekranima“ ugrađenim u vrata, dok se ispred vozača nalazi gotov četvrtasti upravljač.

Đorđe Pavićević/TopSpeed