FRANKFURT MOTOR SHOW 2019: Lamborghini Sian FKP 37

Lamborghini je na Salonu automobila u Frankfurtu publici predstavio svoj najnoviji model Sian, i to sa oznakom FKP 37 koja odaje počast nedavno preminulom Ferdinand Karl Piechu

Model Sian je u Frankfurtu debitovao sa oreolom najsnažnijeg „bika“ do sada i to zahvaljujući hibridnom pogonu koji sačinjavaju V12 motor koji oslobađa 785 KS pri 8.500 obrtaja u minutu i elektromotor koji dodaje 34 KS.

Energija sakupljena prilikom kočenja skladišti se, umesto u litijum-jonsku bateriju, u superkondenzator koji je u stanju da “pohrani” i do deset puta veću količinu energije, a pri tome je tri puta snažniji od baterija iste mase i tri puta lakši od baterija iste snage.

Sakupljena energija koristi se za „boost“ funkciju koja isporučuje dodatnu snagu pri ubrzanjima do 130 km/h. Prema navodima fabrike, Sian je najbrži Lamborghini ikad, sa ubrzanjem do „stotke“ za ispod 2,8 sekunde i maksimalnom brzinom koja premašuje 350 km/h.

Enterijerom dominira kombinacija ugljeničnih vlakana i crno-smeđe kože i alkantare. Iza trokrakog upravljača nalazi se digitalna instrumentacija, dok su na centralnoj konzoli, ili bolje reći tunelu, locirani svi važniji tasteri, uključujući i menjač i električnu “parkirnu” kočnicu.

Na Salonu je Sian nosio i oznaku FKP 37, u čast nedavno preminulog Ferdinanda Karla Piecha, rođenog 1937. godine (otuda i oznaka FKP 37), nekadašnjeg predsednika VW grupacije i jednog od najvažnijih ličnosti prilikom odluke da se 1998. godine kupi Lamborghini brend.

TopSpeed Team